Alles over de TEK-regeling
De Tegemoetkoming Energiekosten

Energierekeningen stijgen en MKB-ondernemingen kunnen hier problemen mee ondervinden. Gelukkig is er een oplossing voor deze ondernemingen. Maak kennis met de TEK-regeling, oftewel de Tegemoetkoming Energiekosten

TEK-regeling MKB

Vanaf 21 maart kunnen MKB-bedrijven, die een groot deel van hun omzet besteden aan energiekosten, de TEK-regeling aanvragen. Deze regeling is bedoeld als tijdelijke steun voor deze energie-intensieve MKB-bedrijven die geconfronteerd worden met gestegen gas- en elektriciteitskosten. De tegemoetkoming kan met terugwerkende kracht worden aangevraagd.

Wat is de TEK- regeling?

De TEK-regeling biedt tijdelijke steun voor de periode van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. Hiermee krijg je als bedrijf de ruimte om te investeren in de verduurzaming van jouw bedrijf of je kunt overwegen om jouw bedrijfsmodel aanpassen. Zo kun je in de toekomst de hoge energieprijzen terugverdienen en/of bijdragen aan een duurzamere wereld.

Voor wie is de TEK-regeling?

De TEK-regeling is speciaal voor MKB-ondernemingen waarvan de energiekosten minimaal 7% van de totale omzet bedragen. De RVO toetst dit aan de hand van de volgende gegevens:

  • Een schatting van het jaarverbruik van gas en elektriciteit, verstrekt door de energieleverancier;
  • Omzetgegevens over het jaar 2022, afkomstig uit de aangifte(s) omzetbelasting;
  • De modelprijs voor gas en elektriciteit.
                    
                    



 

Benieuwd hoeveel tegemoetkoming je kunt 
verwachten?

De RVO bepaalt de subsidie op basis van modelprijzen. Om het risico op terugbetaling te voorkomen, ontvang je eerst een voorschot van 50% van het maximale subsidiebedrag op basis van de huidige modelprijzen. Dit gebeurt omdat de modelprijzen van 2023 nog niet bekend zijn. 

De RVO berekend de energiekosten door het geschatte verbruik te vermenigvuldigen met de modelprijs. De modelprijs is het gemiddelde van gas- en elektriciteitstarieven is en wordt vastgesteld door het CBS. Er geldt echter een drempelprijs van € 1,19 per m3 gas en € 0,35 per kWh energie. Als de modelprijs lager is dan deze drempelprijs, heb je geen recht op tegemoetkoming. De subsidie bedraagt 50% van het verschil tussen de drempelprijs en de door de RVO berekende energiekosten.

Op de website van RVO vindt je rekenvoorbeelden waarmee je een inschatting kunt maken.

Aanvragen TEK-regeling

Voor het aanvragen van de TEK-regeling moet je een aantal zaken regelen: Ten eerste heb je een e-Herkenning niveau 3 nodig met een machtiging voor de RVO. Als zzp-er of eigenaar van een eenmanszaak kun je de aanvraag indienen via DigiD. 

Naast enkele bedrijfsgegevens en je aangiftes omzetbelasting over 2022, moet je ook informatie over je energiecontract aanleveren. Als laatste moet je de MKB-toets invullen. 

Je kunt je aanvraag indienen via de website van de RVO. Dit kan tot 2 oktober 2023 17:00 uur.

Wij informeren je graag over deze TEK-regeling. Mocht je vragen of hulp nodig hebben, neem dan contact op. Interesse in de verduurzaming van je bedrijf? Ook daar helpen we graag mee. Wij bieden diverse duurzame oplossingen aan en nemen het volledige proces voor je uit handen. Van advies tot de implementatie. Lees hier meer over de duurzaamheidsoplossingen die wij bieden.

in News